retete din carne de iepuri
Iepure la cuptor - iepurele tuturor iepurilor
Categoria MancaruriA PASTRAMA IEPURE
pastrama de iepure
Ingrediente:
-carcasa de iepure ( spalat bine si stoars de sange)
-ceapa mare
-5 catei usturoi
-sare
-piper( macinat sau boabe)
-cimbru
-foi de dafin
-vegeta
-boia dulce
-morcov
Mod de preparare:
Preparare Bait:
Se pune intr-o oala 5l apa la
fiert.Se baga in apa sare,cepa taiata bucati mari,usturoiul taiat bucati,piper,cimbru,foi dafin,vegeta ,boia dulce si morcov.Cantitatea condimentelor nu este
specificata.Se pun dupa
gust.Se lasa pana da in clocot apoi se ia de pe foc si se lasa cu capacul pe oala pana se raceste.
In alt vas se pune sare,se da cu sare pe carnea de iepure si se baga in vasul respectiv.Dupa ce s-a racit baitul,acesta se toarna peste carne si se lasa 24h,intorcandu-se carnea in vas dupa 12h.Dupa ce se scoate carnea din bait,se pune o zi la uscat.Apoi se unge cu untura sau ulei( 150ml),mujdei de usturoi si boia iute si se pune la fum 2
h.Se lasa o zi fara fum apoi se pune din nou tot 2
h.Se scoate de la fum si se lasa 5 zile la
ustuit.Se serveste cruda sau fripta.
Pofta buna!!
v 2.
Ingrediente:
-carcasa de iepure ( spalat bine si stoars de sange)
- trei morcovi
- trei ceape mari
-10 catei usturoi
-sare
-piper( macinat sau boabe)
-cimbru
-foi de dafin
-vegeta ( delicat de legume)
-boia dulce
-patrunjel
-leustean ( putin )
Mod de preparare:
Preparare Bait:
Se pune intr-o oala 5l apa la
fiert.Se baga in apa sare,cepa taiata bucati mari,usturoiul taiat bucati,piper,cimbru,foi dafin,vegeta ,boia dulce si morcov.Cantitatea condimentelor nu este
specificata.Se pun dupa
gust.Se lasa pana da in clocot apoi se ia de pe foc si se lasa cu capacul pe oala pana se raceste.
In alt vas se pune sare( grunjoasa -din cea pentru muraturi),se da cu sare pe carnea de iepure si se baga in vasul respectiv.Dupa ce s-a racit baitul, se adauga in bait 1 litru vin alb ( din productia proprie) se amesteca , strecuram iar zeama din vasul cu bait turnam peste iepurii nostri si se lasa 48-72 ore,intorcandu-se carnea in vas dupa 12h.Dupa ce se scoate carnea din bait,se pune o zi la uscat.Apoi se ia un penson se unge cu ulei,mujdei de usturoi si boia iute ( sau dulce) si se pune la fum 3-4 h.
Se scoate de la fum si se lasa 3-5 zile la ustuit.( agatata undeva in camara la loc rece)Se serveste cruda sau fripta.
Focul la afumatatoare sa nu se faca cu lemn de brad, carnea devine iute . Se va folosi lemn de cires , par sau salcim uscat dar fara coaja.Si focul trebuie sa fie tare pentru a se patrunde carnea. Iepurii se vor mai intoarce la afumatoare .
Reteta este preluata de la un coleg cu ceva imbunatatiri.
Pofta buna !!!!!
v 3.
Reteta proprie culeasa de la mai multi si sa vedeti ce a iesit.Pentru asta aveti nevoie de:
-carcasa de iepure gras bine spalata si stoarsa de sange
-2 cepe
-1 capatina usturoi tocat,nu batut
-sare
-piper boabe
-cimbru
-foi de dafin
-vegeta
-boia dulce
-morcov
Se pune intr-o oala 5l apa la
fiert.Se baga in apa sare,cepa taiata bucati mari,usturoiul taiat bucati,piper,cimbru,foi dafin,vegeta ,boia dulce si morcov.Cantitatea condimentelor nu este
specificata.Se pun dupa
gust.Se lasa pana da in clocot apoi se ia de pe foc si se lasa cu capacul pe oala.
In alt vas se pune sare,se da cu sare mare de muraturi pe carnea de iepure si se baga in vasul respectiv peste care turnam ca 1l vin alb s-au de care vreti voi.Dupa ce s-a racit baitul, dar sa fie cald sa abureasca inca, acesta se toarna peste carne sa o patrunda aromele si se lasa 4 zile,intorcandu-se carnea in vas tot la 12h.Dupa ce se scoate carnea din bait,se pune o zi la uscat.Apoi se unge cu untura sau ulei( 150ml),mujdei de usturoi si boia iute s-au dulce si se pune la fum 2
h.Se lasa o zi fara fum apoi se pune din nou tot 2
h.Se scoate de la fum si se lasa 2-3 zile la
ustuit.Se serveste cruda sau fripta.Cam asta ar fi treaba,daca vrei dupa ce le-ai scos de la fum si le atarni le poti unge cu un mujdei de usturoi si sa presari piper proaspat macinat.Asta tine mai mult de gustul fiecaruia.De ex eu am pus leustean cat sa-i dea gust in mujdeiul cu care l-am uns dupa fum
Ingrediente - Iepure la cuptor - iepurele tuturor iepurilor
Iepure la cuptor
Categoria Mancaruri
Ingrediente - Iepure la cuptor
1iepure de casa
piper,sare.vegeta
1lingura sos soia
1lingura sos worcester
usturoi
slanina
foi de dafin
ulei de masline
1ardei gras
2cepe verzi
1borcan ciuperci
1lingurita rozmarin
patrunjel
1morcov
100ml suc de rosii
1legatura de patrunjel
1lingurita cimbru
Mod de preparare - Iepure la cuptor
Se spala
iepurele.Se face un sos din sosul de soia si woecester,ulei,sare,piper,rozmarin,cimbru si vegeta si se unge iepurele si se lasa cateva ore la rece.
Se pune iepurele in vasul roman,se impaneaza cu slanina si usturoi,turnam berea,sucul de rosii si amestecul in care a stat iepurele.
Se pun ardeii tocati marunt,morcovul taiat rondele,ardeiul maruntit,ciupercile,ceapa taiata rondelesi patrunjelul tocat marunt,2-3foi de dafin,se mai sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se da la cuptor cu vasul acoperit 2 ore,apoi se da jos capacul si se mai lasa 30minute pana se rumeneste frumos.
Se serveste cu piure de cartofi si salata
Iepure la ciaun
ingrediente
Carne de iepure 2 kg
Ulei de floarea soarelui 100 ml
Vin alb demisec 200 ml
Ceapa alba 500 g
Morcovi 2 buc
Frunza de dafin 2 buc
Piper negru(boabe) 1 lingurite
Sare 1 linguri
Usturoi (catei) 7 buc
pasi de urmat
1
Carnea de iepure se spala, usuca si se taie bucati mici.
Friptura de iepure la ceaun - Pas 1
2
Intr-un ceaun incalziti bine uleiul.
In loc de ceaun puteti sa folositi si o oala teflonata cu fund mai gros.
Friptura de iepure la ceaun - Pas 2
3
Cand uleiul s-a incins bine puneti toata carnea in oala.
Friptura de iepure la ceaun - Pas 3
4
Acoperiti cu capac si lasati asa 15 minute la foc mare.
Friptura de iepure la ceaun - Pas 4
5
Dupa acest timp adaugati frunza de dafin, piperul boabe si amestecati. Puneti la loc capacul si mai lasati 10-15 minute.
Friptura de iepure la ceaun - Pas 5
6
Apoi adaugati sarea, amestecati, puneti capacul dar sa nu fie inchis de tot, cu o mica deschizatura sa iasa aburii.
Friptura de iepure la ceaun - Pas 6
7
Cand mai scade apa lasata de carne adaugati vinul, amestecati si din nou acoperiti, dar nu de tot.
Friptura de iepure la ceaun - Pas 7
8
Atunci cand toata apa si vinul din ceaun scade(daca carnea este mai tare, mai adaugati vin si lasati sa fiarba pana se face), carnea incepe sa se rumeneasca, adaugati ceapa taiata bucati mari si morcovul cubulete - amestecati usor.
Friptura de iepure la ceaun - Pas 8
9
Intr-un sfert de ora cand sunt gata legumele, adaugati usturoiul taiat marunt, amestecati si stingeti focul, acoperiti oala cu capac si mai lasati 10 minute sa se patrunda.
Friptura de iepure la ceaun - Pas 9
10
Serviti cu orice garnitura preferata, cu ceva salata sau muraturi.
Pofta Buna!
Friptura de iepure la ceaun - Pas 10
Cantitate: 2 kg (7-8 portii) Timp de preparare: 60 min Dificultate: usor Timp total de pregatire: 60 min
s-ar putea sa-ti mai placa
Iepure la cuptor
1 iepure
pt marinare rapida :sare , otet , foi dafin , piper boabe , mirodenii .
sare
piper
boia
mustar frantuzesc boabe
curry
100 ml otet balsamic
150 ml ulei masline
5 catei de usturoi
rozmarin verde
cimbrisor verde
100 gr masline negre
100 gr masline verzi umplute cu ardei
500 gr ciuperci proaspete
500 gr cartofi
2 rosii
200 gr slanina afumata
piper boabe mozaic
cimbrisor
ardei rosu
ardei iute
Mod de preparare - Iepure la cuptor - iepurele tuturor iepurilor
1. iepurele congelat l-am spalat bine si l-am pus intr-o oala mare unde l-am dat in clocot 30 min impreuna cu sare , otet, foi dafin , ,piper boabe si mirodenii .
2. se amesteca uleiul , sare . piper , curry , boia , boabe mustar ,usturoi pisat , otet balsamic , rozmarin si cimbrisor . atat de bine s-au ,, legat toate ca arata ca o maioneza .se unge cu compozitia de mai sus iepurele pus intr-o tava ,deasupra se pun feliute de slanina afumata si rosii feliate si o cana cu apa.
3. se da la cuptor timp de 45 min la foc mare cu o folie de aluminiu deasupra .
4. se scoate folia se pun cartofii curatati , spalati si taiati rondele + ciupercile + maslinele .
5. se mai lasa cam 20 min pana se patrund cartofii .
6. se stropeste din cand in cand cu sosul format .
7. se stropeste cu putin otet balsamic , se presara cu boabe de piper colorat, ardei rosu , ardei iute taiat cubulete , se presara cu rozmarin verde 8. se mai lasa cam 10 min .
9. iepurele tuturor iepurilor a avut un minunat gust dulce acrisor .
Iepure umplut la cuptor
Categoria Mancaruri
Ingrediente - Iepure umplut la cuptor
Un iepure
inima
ficatul
rinichii
plamanii
2 morcovi
2 cartofi
1 ceapa mica
verdeata ( marar si patrunjel)
2 catei de usturoi
1 ou
sare
piper
slanina
Mod de preparare - Iepure umplut la cuptor
Se fierb in apa cu sare capul, inima, rinichii, plamanii. Dupa ce au fiert si s-au racit, se curata toata carnea de pe cap si impreuna cu ficatul ( crud) inima, plamanii, rinichii si legumele se dau prin masina de carne. Compozitia obtinuta se potriveste de sare si piper, iar apoi se amesteca si cu un ou.
Iepurele se spala bine, apoi in interiorul lui se adauga compozitia obtinuta mai sus. Apoi coasem burta iepurelui. (Eu nu am avut ata speciala am cusut cu ata alba si cand am papat am avut grija sa arunc partea cusuta cu ata).
Asezam iepurele in tava, il condimentam (sare, piper) si il impanam cu feliute subtiri de slanina.
Pe parcursul coacerii vom intoarce iepurele de cateva ori de pe o parte pe cealalta si mai adaugam slanina daca cea pusa inainte s-a topit.
Ingrediente pentru Ciulama de iepure
1/2 iepure (aprox 500 gr)
4 linguri ulei
100 gr unt
3 linguri varf faina
300 ml lapte fierbinte
sare, piper
Portii: 3
Ciulama de iepure - Preparare
Se taie iepurele bucati mari care se rumenesc in ulei pe ambele parti. Se toarna apa peste el, cat sa fie acoperita carnea si se fierbe cu capac pentru 40 minute.
* puteti adauga un morcov, o bucatica de telina si o radacina patrunjel cand fierbe iepurele pentru a iesi supa mai gustoasa
Se strecoara supa si se retin 600 ml din ea. Bucatile de carne se pun pe o farfurie si se tin la cald.
* restul supei il puteti congela
Intr-o oala se pregateste un sos alb folosind untul, faina si laptele amestecat cu supa (900 ml lichid). Folositi instructiunile de aici pentru a pregati sosul. Condimentati cu sare si piper cand e gata.
Puneti carnea in sos si lasati pe foc mic inca 5 minute sa se incalzeasca.
E de preferat sa serviti imediat. Daca faceti cantitate mai mare pe care o veti pastra in frigider tineti cont ca sosul alb se va mai ingrosa, trebuie sa-l faceti un pic mai subtire.
Iepure cu sos vanatoresc
Ingrediente necesare
1,5 kg iepure (pulpa si spinare),
2 linguri de ulei,
1 legatura de zarzavat,
1 ceapa mare,
1 lingura mare de faina,
100 g slanina afumata,
100 ml smantana,
50 g zahar,
2 linguri de gem de coacaze sau de afine,
sare, piper boabe,
3-4 foi de dafin, mustar.
Zarzavatul curatat si taiat rondele se acopera cu 100 ml otet slab si cu apa pana la 1,5 litri, se condimenteaza cu sare, piper boabe si foi de dafin. Se adauga ceapa taiata rondele si se fierbe 10 minute.
Carnea de iepure se curata de pielite, apoi se asaza in tava, se toarna peste ea marinata fierbinte si se lasa la racit. Se pune la frigider cel putin o zi (sta si 3-4 zile), iar carnea se intoarce din cand in cand.
Se scoate apoi carnea, se impaneaza cu slanina afumata si se frige in ulei pe toate partile. Zarzavatul se repartizeaza in jurul carnii si se fierbe inabusit, adaugand, de cate ori este necesar, marinata pana se inmoaie carnea.
Zaharul se prajeste si se stinge cu zeama de saramura, iar cand carnea este moale, se adauga si sosul de zahar. Se scoate carnea si se taie felii. in sosul din tava, se presara faina amestecata bine cu smantana, gemul de fructe si mustarul, ca sosul sa fie picant. Se fierb impreuna pana se obtine un sos dens, pe care il trecem prin mixer.
Feliile de carne se pun in sos si se lasa la fiert 3-4 minute.
Iepure cu sos vanatoresc - Reteta / retete culinare / culinara retete fripturi traditionala
Se servesc cu crochete de cartofi sau cu galuste din chifle, dar sunt foarte bune si macaroanele rupte in bucati cat degetul si fierte in apa sarata.
Iepure impanat la cuptor
Categoria Preparate din vanat
Ingrediente - Iepure impanat la cuptor
un iepure
1 capatana de usturoi
100 g slanina
100 g masline (facultativ)
sare
piper
ulei
1 cana vin alb.
Mod de preparare - Iepure impanat la cuptor
Speli iepurele (fara cap), il parlesti, il mai speli inca o data si il portionezi.
Fiecare bucata in parte o crestezi si o impanezi cu catei de usturoi, cu bucatele de slanina si cate o maslina! (nu e obligatoriu).
Asezi bucatile de iepure in tava in care ai pus inainte putin ulei, le dai la cuptor si lasi sa se rumeneasca.
Adaugi apoi vinul alb si le scoti din cuptor! cand si cand, ca sa le intorci si pe o parte, si pe alta.
Garnitura e la alegere: sote de legume, piure de cartofi, cartofi prajiti.
Nu uita de muraturi!